Amref Flying Doctors:
 
Eind augustus 2015 zijn wij 4 dagen naar Kenia geweest met Amref Flying Doctors om 3 projecten te bezoeken. Het hoogtepunt van de reis was om bij de Masaai een alternatief ritueel bij te wonen van meer dan duizend meisjes, die vrouw worden en daarbij niet meer besneden worden.
Ze gaan daarna ook langer naar school en worden minder jong uitgehuwelijkt, zodat ze meer toekomstperspectief hebben. We hebben een kliniek bezocht waar een week lang VVF operaties werden gedaan. Omdat vrouwen vaak te jong bevallen en besneden zijn lopen ze vaak een fistel op waardoor ze urine en ontlasting laten lopen, gaan stinken en worden verstoten. Door zo’n operatie kunnen ze weer meedoen in de samenleving. Met hulp van Amref worden in Kenia en Tanzania ook speciale VVF klinieken gebouwd, waar het hele jaar door zulke operaties worden gedaan. Als tweede hebben we een waterproject bezocht. We werden enthousiast ontvangen door de commissie, die uitlegden hoe alles werkt en waarom het zo belangrijk is.
Door schoon drinkwater zijn er minder ziektes en doordat het water dichtbij gehaald kan worden hoeven meisjes niet zo ver te lopen en kunnen dus meer naar school. Amref werkt bij zulke projecten samen met o.a. Simavi. Er moet altijd eerst een draagvlak zijn bij de mensen zelf en die werken er ook aan mee. Er wordt een put geslagen, pomp, tanks en leidingen aangelegd en daarna wordt het overgedragen aan een commissie van plaatselijke mensen. In de vakantie wordt door docenten op vrijwillige basis 3 dagen les gegeven aan de meisjes over kinderrechten, sexuele voorlichting e.d. ter voorbereiding op het ritueel. We konden delen van de lessen meemaken en hebben daarna nog wat spelen met elkaar gedaan. Op de grote dag van het ritueel waren wel 2000 mensen waaronder 1200 meisjes voor het ritueel, een hele belefenis. De meisjes werden door een erehaag binnengehaald en er was heel veel zang, dans en toespraken. Ze hadden allemaal een bandje om hun hoofd met NO FGM (geen vrouwenbesnijdenis). Het is mooi om van de meisjes zelf te horen dat ze graag naar school gaan en wat ze later willen worden. We hadden een hele fijne groep. Het was een genot om met de mensen van Amref op reis te zijn en we hebben veel waardering voor het werk dat zij doen en de manier waarop.
Zowel de Nederlandse als de plaatselijke mensen van Amref zijn allemaal zeer enthousiast en betrokken. Het was een heftig weekje met weinig slaap, maar heel veel positieve ervaringen rijker.


(PDF Dokument)


Ruim 7.000 Masai-meisjes ontkomen aan besnijdenis De innovatieve aanpak van Amref Flying Doctors blijft succes boeken in de strijd tegen meisjesbesnijdenis. Tussen 2009 en 2014 doorliepen 7.361 meisjes in Kenia en Tanzania een alternatief ritueel om vrouw te worden, zónder de pijnlijke en gevaarlijke besnijdenis.
 

Amref Flying Doctors

Lees meer

Girl Effect.org

Lees meer


   

 


In oktober 2012 zijn wij, Ben en Mia, samen met Red een Kind en andere belangstellenden het project in Zambia gaan bezoeken.
We hebben daar het werk gezien van de partnerorganisatie Reformd Church of Zambia (RCZ) en waren onder de indruk.
RCZ gaat er van uit dat de mensen zelf met een vraag/idee moeten komen en zelf zoveel mogelijk arbeid inbrengen, daarbij krijgen zij dan support en financiële hulp.
Wij zijn in het dorp Mutwizi geweest dat helemaal in het noorden van Zambia ligt.
De dorpsbewoners hadden als wens om een eigen gezondheidspost te hebben.
Het dorp is vanaf het dichtstbijzijnde ziekenhuisje in 1,5 uur met een truck bereikbaar over een hobbelige zandweg.
De mensen hebben niet eens een truck, dus is de bereikbaarheid nog lastiger.

Stichting Mebi heeft het geld voor het medisch centrum inmiddels overgemaakt, dus kan de bouw beginnen.
 


Health Post in Mutwizi
Bij het werken aan de health post in Mutwizi is vooruitgang geboekt. Het gebouw is helemaal af. Ambtenaren van het Ministerie van Gezondheid hebben het gebouw geïnspecteerd en gaan het nu uitrusten met meubilair, medische benodigdheden en personeel. Het ministerie heeft beloofd om twee leden van de gemeenschap te trainen om de health post te beheren. Deze training duurt een jaar en loopt van januari tot december 2014. Ook heeft het ministerie gezorgd voor een verpleegkundige. Alle logistieke zaken worden nu geregeld om de health post te openen voor de gemeenschap. Naar verwachting is de health post in januari in gebruik genomen.

Huis voor de medewerkers
Bij de nieuwe health post wordt ook een huis gebouwd voor de medewerkers. Met dit huis voldoet de gemeenschap aan alle voorwaarden van het ministerie om de health post in gebruik te mogen nemen. In januari wordt het huis geschilderd en worden de ramen en deuren geplaatst.


Terry Maluti: rolmodel uit Mutwizi
Terry Maluti is een van de vele kinderen die een moeilijke jeugd had. Dit kwam vooral door het gebrek aan goed onderwijs en goede gezondheidszorg in de regio. Dankzij de Mutwizi community school kon hij zijn basisschool afmaken. Een vervolgopleiding kon hij niet betalen, maar dankzij het dorpsprogramma verbeterde de situatie van zijn ouders en kon hij toch naar de middelbare school. Hij is nu afgestudeerd en wil graag leraar worden op de basisschool in Mutwizi voordat hij naar de universiteit gaat. Hij droomt ervan om dokter te worden zodat hij in de nieuwe health post aan de slag kan om een positieve verandering in de gezondheidszorg in zijn gemeenschap teweeg te brengen.

Er is nieuwe hoop op een betere toekomst in de gemeenschap en veel kinderen zien Terry als hun rolmodel. Hij is slechts een van de vele kinderen die hun opleiding zullen afmaken en een mooie toekomst tegemoet gaan.
 

Hoop op betere gezondheidszorg in Mutwizi
Voor lange tijd moesten de inwoners van Mutwizi meer dan 20 kilometer afleggen voor de dichtstbijzijnde medische voorzieningen van de Zambia National Service kliniek. Met name voor zwangere vrouwen en jonge kinderen was dit moeilijk. Hierdoor gingen veel mensen nooit naar de kliniek bij klachten, wat leidde tot slechte kwaliteit van leven en veel sterfgevallen.

Om de gemeenschap hierin tegemoet te komen, werkte RCZ samen met het Ministerie van Gezondheid aan mobiele medische diensten. Dit heeft de gezondheid van veel kinderen in de gemeenschap erg goed gedaan. Ondanks deze hulp bleef de vraag om een permanente medische staf in de gemeenschap bestaan. De bouw van het health center heeft daarom ook veel vreugde gebracht.

Felix Silumbe, dorpshoofd in een van de dorpen: “De health post zal de gemeenschap van Mutwizi en de aangrenzende gemeenschappen nieuw leven inblazen! De bouw van medische voorzieningen in de gemeenschap had niet op een beter moment kunnen komen. Het enthousiasme hierover gaat ver over de grenzen van de gemeenschap. Ambtenaren van het ministerie zijn hierdoor ook erg enthousiast en hebben beloofd om nauw samen te werken met RCZ om gezondheidszorg van hoge kwaliteit te bieden in deze gemeenschap”.
 

Zambia:
Donatie 2013 € 9316,- Bouw medisch centrum Mutwizi
Donatie 2012 € 5000,-
Donatie 2011 € 5000,-

 


M E N U

Home


Afrika
(update 10-2015)

Projecten

Contact

 


 

 

 

Rekening nummer Stichting Mebi

Rabobank nummer
NL23 RABO 0156 6295 18

 

x

x
Stichting Mebi is aangemerkt als ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling).
x
Vanaf 1 januari 2010 is Stichting Mebi door de belasting aangemerkt als ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling).

x


Copyright © 2013 apadasiny.nl